Hlavní menu:

12.02.2011, autor: KOK, kategorie: Zajímavosti z tisku

Tady není developerovo

Na Žižkově vzniklo nové občanské sdružení Tady není developerovo. Tím se začíná boj za záchranu funkcionalistické budovy Nákladového nádraží Žižkov se vyostřovat. Do sporu mezi památkáři a developery, kteří chtějí stavbu zbourat a postavit místo ní novou čtvrť a silnici, tak vstoupili i místní obyvatelé.

Nově vzniklé občanské sdružení Tady není developerovo trvá na tom, aby nádraží zůstalo na svém místě, a za jeho záchranu organizuje petici. Petici adresovanou ministru kultury a tedy celostátní za záchranu Nákladového nádraží Žižkov můžete podepsat zde: http://www.tadynenideveloperovo.cz/petice

Petici chce sdružení co nejdříve poslat ministerstvu kultury, které bude o osudu nádraží už podruhé rozhodovat. Poprvé tak učinilo koncem minulého roku. Nádraží prohlásilo za kulturní památku a znemožnilo tak jeho přestavbu či zbourání. Proti tomu se však České dráhy, které pozemek na Žižkově vlastní, odvolaly. Proti prvnímu rozhodnutí se bouřili i developeři. Zbourat stavbu si přeje také vedení radnice Prahy 3.

Konsorcium Žižkov Station Development, v němž mají ČD podíl 51 a Sekyra Group 49 procent, chtějí na místě nádraží vybudovat nový, převážně obytný komplex, jehož hlavní ulice bude navazovat na Olšanskou a v budoucnu se má propojit s tzv. Jarovskou spojkou.

Budovu navrženou na kulturní památku navrhli v roce 1930 Dr. ing. Karel Caivas (1897–1976) a ing. arch. Vladimír Weiss (1897–1989), postavily ji v letech 1931–1936 firmy Karla Skorkovského, Bohumila Belady a Františka Strnada, specializující se na železobetonové konstrukce. Dvě 350 metrů dlouhá křídla skladišť uzavřela podél ulice Jana Želivského správní budova, jejíž výstavba započala roku 1934. Skladištní křídla jsou pětipodlažní, stropy prvního zvýšeného suterénu tvoří zároveň na obou stranách nakládací rampy. V době vzniku šlo o nejmodernější a největší nákladové nádraží v Evropě.

Vše podstatné o novém občanském sdružení Tady není developerovo a jeho činnosti najdete zde: http://www.tadynenideveloperovo.cz/component/k2/item/59-tz-822011

» Přejít na článek Tady není developerovo na webu http://www.tadynenideveloperovo.cz/component/k2/item/59-tz-822011.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011