Hlavní menu:

10.07.2012, autor: Ing. Jan Zeman, CSc. Halo noviny 15. 6. 2012, kategorie: Zajímavosti z tisku

Tak nám zařízli územní plán Prahy

Tak nám zařízli územní plán Prahy

„Tak nám zařízli územní plán Prahy,“ řekl by nejspíš dobrý voják Švejk. Stalo se tak na mimořádném zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy 7. června 2012 hlasy zastupitelů TOP 09 (údajně splnili svůj nejdůležitější cíl, o kterém se ale až do převratu na radnici v prosinci 2011 nezmiňovali) a většiny zastupitelů ODS.

Šest zastupitelů ODS nehlasovalo, dva se zdrželi, zastupitelé ČSSD a KSČM hlasovali proti. Zatímco zastupitelé ČSSD a KSČM v rozsáhlé diskusi poukazovali na nesmyslnost rozhodnutí a obrovské škody, které Praze způsobí, někteří zastupitelé ODS zůstali u podezření na nezákonnost rozhodnutí.

Hlavním prosazovatelem tohoto rozhodnutí byl 1. první víceprimátor Prahy pan Hudeček. Přesné důvody jsme se nedozvěděli ani na zastupitelstvu. Zřejmě má za to, že pětiletá příprava nového územního plánu Prahy byla neprůhledná, zatížená lobismem a korupcí (prý ví o korupci za 2,5 mld. Kč peněz Prahy, ale trestní oznámení nepodal) a množstvím připomínek veřejnosti včetně lobistů. Uvážíme-li, jak složitý a konfliktní je územní plán Prahy, tak 15 – 17 000 připomínek ke konceptu územního plánu Prahy není tragická bilance. Totiž, angažovaná veřejnost přirozeně hájí své zájmy.

Pětiletá práce putuje do koše

Zlé je, že byla vyhozena do koše či alespoň do šuplíku asi pětiletá práce mnoha odborníků, mimo jiné celého Útvaru rozvoje hlavního města Prahy, rozsáhlá angažovanost veřejnosti (její početné připomínky byly sice řádně vypořádány, ale nyní byly hozeny do koše spolu se zpracovaným návrhem nového územního plánu Prahy) a že se otevřela cesta k rozsáhlé zvůli při výstavbě v Praze.

Prý na tom není nic nezákonného, tvrdil radní Hudeček a dva jeho spolustraníci v zastupitelstvu Prahy. Z pěti právních rozborů dostali zastupitelé jen jeden a ten ještě bez uvedení autora. Zatajen byl před zastupiteli i dopis – stanovisko – náměstka ministra pro místní rozvoj pana Kalouse a ministra pro místní rozvoj pana Jankovského. Oba nejvýše postavení úředníci v územním plánování v ČR mimo jiné uváděli, že záměr tzv. metropolitního plánu odporuje platným zákonům a zřejmě bude jim z části odporovat i po přijetí ve sněmovně projednávané novely zákona o územním plánování a stavebním řádu. Protože vedoucí právního odboru magistrátu byla po polední přestávce k nenalezení, přiměli alespoň jejího zástupce prohlásit, že navrhované rozhodnutí neodporuje právu ČR. Roztřesený úředník vyhrkl příslušné slovo.

Veřejný zájem se vypouští

Nejvážnější otázkou je, co prosazené rozhodnutí o ukončení příprav a projednávání nového územního plánu Prahy znamená pro Prahu. Bezprostředně nic, protože platný územní plán z roku 1999 bude platit až do 31. 12. 2014. Problém je, že za dva a půl roku se nový územní plán Prahy nedá stihnout, o možnosti dalších otřesů na radnici Prahy nemluvě. Od 1. 1. 2015 se Praha ocitne bez územního plánu a vypukne prakticky neomezená zvůle stavitelů, zejména silných investorů. Tu má posvětit i nový, Hudečkův územní plán Prahy. Má mít místo stávajících 24 barev pro různá využití území barvy jen dvě: nezastavitelná a zastavitelná území. Co si na zastavitelných územích jejich vlastníci budou chtít postavit, to si postaví. Veřejné zájmy se vypouštějí. Odstraní se tak prý korupce. Totiž, k prosazování prasečin všeho druhu již nebude třeba uplácet, protože budou legální. Případný nesouhlas veřejnosti se tak automaticky vyloučí. Prý tak postupují mnohé vyspělé metropole. Důvodové zpráva uvádí tři. Opoziční zastupitel se díval na případ uváděné Vídně. Odkazovaný dokument je ale statistická ročenka Vídně a o územním plánu města tam nic není...

Zdroj:

Halo noviny 15. 6. 2012

Ing. Jan Zeman, CSc., Praha

http://www.halonoviny.cz/articles/view/455363

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011