Hlavní menu:

16.04.2012, autor: KOK, kategorie: Tipy na výlet

Tip na výlet: Cyklovlakem z Prahy na výlet

Tip na výlet: Cyklovlakem z Prahy na výlet

V sobotu 24. března vyjel opět na svou pravidelnou trasu Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný tradiční cyklovlak s obchodním názvem „Cykloturistika“. Cyklovlak složený z motorového vozu a speciálně upraveného vozu pro přepravu jízdních kol, bude v provozu vždy o víkendech a svátcích do 28. října v rozsahu dvou párů spojů. Pro přepravu cyklistů je přednostně určen vždy druhý vůz vlaku, který je vybaven speciálními prostory pro přepravu jízdních kol a je v něm snížen počet míst k sezení.

V jízdním řádu cyklovlaku došlo oproti loňskému roku pouze k malým úpravám, cyklovlak tak odjíždí z Masarykova nádraží v 9:10 a 13:41 a zpět ze Slaného v 11:31 a 17:07.

V cyklovlaku platí mimo Tarifu ČD také Tarif Pražské integrované dopravy. Je tak možné kombinovat jízdné Českých drah například s pražskou tramvajenkou a tím využít výhody integrovaného tarifu. Jednotlivé jízdenky PID lze však použít pouze pro cesty z Prahy Masarykova nádraží do Hostivice, dále platí pouze jízdné ČD nebo předplatní jízdenky PID (ty jen do železniční stanice Podlešín). Cena přepravy jízdního kola jako spoluzavazadla je dle Tarifu ČD 25 Kč za každý vlak nebo 50 Kč na celý den pro cesty více vlaky.

V loňském roce využilo cyklovlak na Okoř a do Slaného celkem 5 730 cestujících, kteří přepravili 690 kol. Oproti sezóně 2010 je to nárůst cca o 20 procent.

Vlak je vhodný jak pro cyklisty, tak pro pěší turisty, kteří mohou využít značených pěších i cyklistických tras od jednotlivých zastávek vlaku k návštěvě hradu Okoře, románské rotundy sv. Petra a Pavla v Budči, hornického skanzenu Mayrau, rodiště Oty Pavla v Buštěhradu nebo údolí Zákolanského potoka či památníku v Lidicích. Pro Pražany je to jedinečný tip na výlet po okolí hlavního města.

Tip pro cyklisty:

Nejblíže ke Slanému je skanzen Třebíz. Skanzen se skládá z několika domů a statků, které obklopují náves. Na její jižní straně se nachází unikát zdejšího kraje, koštovna U vodníka. Pěkná kavárnička určitě stojí za návštěvu.

V Panenském Týnci je nedostavěný gotický kostel, prý místo s jednou z nejsilnějších pozitivních energií u nás.

Ve Zlonicích se zase naučil Antonín Dvořák hudbě a narodil se zde cestovatel Eduard Ingrid.

Tip pro turisty:

Pro pěší turisty je například ideální stanice v Zákolanech. Od ní až do Středokluk je to kolem 10 km, červená turistická značka vás dovede přes slovanské hradiště na Budči a dál údolím, pod slavným viaduktem (který jste cestou vlakem přejeli) až na Okoř. Dál můžete pokračovat přes Malé Číčovice až do Středokluk.

Pokud máte raději muzea a městskou turistiku, zkuste konečnou stanici. Ve slánském infocentru na náměstí je k dostání literatura o celém regionu. Zajímavé je Muzeum V. Štěcha i kostel. Nad městem se tyčí dokonce i jedna sopka, kam míří naučná stezka. Pokud vás kultura už unavila, zkuste místní vyhlášený aquapark.

Zdroj: PID

http://www.ropid.cz/cykliste-v-pid-(od-1.1.2012)__s191x1102.html

http://www.ropid.cz/cykliste-v-pid-(od-1.1.2012)__s191x1102.html#zeleznice

http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/zavazadla-a-zvirata/preprava-kol/-3673/

» Přejít na článek Tip na výlet: Cyklovlakem z Prahy na výlet na webu http://www.ropid.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011