Hlavní menu:

13.06.2001, kategorie: Broumarská

Úpravy silnice ohrožují kostel

MF 13.6. 2001
http://praha.idnes.cz/tiskni.asp?c=A010613_201348_praha_lin&r=praha

K y j e - Budou se v příštích letech obyvatelé Kyjí chlubit památkově chráněným kostelem svatého Bartoloměje, nebo počtem projíždějících nákladních aut? Podle občanského sdružení Zdravé Kyje záleží jen na rozhodnutí stavebního úřadu, zda nyní povolí zamýšlenou rekonstrukci Broumarské ulice v Kyjích. "Rekonstrukci pokládám za projev kulturního barbarství, neboť kvůli rychlé komunikaci se má ubourat část historického centra Kyjí," prohlašuje Hana Pospíšilová ze sdružení Zdravá Kyje.
"Projekt počítá například se zbořením části staré školy, a navíc ohrožuje i kostel svatého Bartoloměje," vypočítává argumenty Pospíšilová.

Na bezprostřední ohrožení románského, památkově chráněného kostela z kvádříkového zdiva upozorňují památkáři, kteří se chtějí obrátit na památkovou inspekci ministerstva kultury.

"Kostel bude trpět prašností a exhalacemi, jež přinese zhuštění dopravy v okolí. Především ale otřesy, které ve zdivu vytvářejí mikrotrhliny a makrotrhliny, vážně ohrožující samotnou statiku památky," tvrdí Ladislav Valtr ze Státního památkového ústavu hlavního města Prahy.

Ve svém vyjádření z května proto ústav požaduje zcela vyloučit z okolí kostela autobusovou, a hlavně nákladní dopravu. Připomínky památkářů a občanského sdružení nyní posuzuje stavební úřad Městské části Praha 14. Podle referenta Antonína Wegreckiho bude úřad požadovat po investorovi doplnění dokumentace, a to zejména chybějící hlukové studie, studie vibrací a emisí.

Wegrecki však poukazuje na alarmující stav Broumarské ulice:

"Nechci protesty zlehčovat, ale připadá mi to, jako kdybych měl úplně roztrhaný kabát, který se už nedá nosit, a někdo mi říkal: Ne, choďte raději v roztrhaném," dodává.

Památkáři se však brání: "Rekonstrukce nám nevadí, kdyby šlo jen o ni, neřekneme ani slovo. Tady se však jedná o rozšíření a napřímení stávající silnice," zdůrazňuje Valtr.

Nezbytnost opravy schvaluje starosta čtrnácté městské části Miroslav Froněk, zároveň však uznává jistou míru necitlivosti předkládaného projektu vůči okolí. "Na jednu stranu silnici opravit musíme, na druhou stranu se mi ale zdá, že projekt opravdu příliš nerespektuje ani urbanismus, ani okolní památky," připouští.

Obyvatelé Kyjí, kteří kvůli přestavbě Broumarské vytvořili občanské sdružení, se rovněž obávají zvýšeného počtu kamionů, které budou po opravené komunikaci projíždět přímo centrem obce.

"Ve všední den jsem za půl hodinu mezi osmou a devátou ráno na Broumarské napočítala přes sedm set vozů. Přitom jde o obytnou část obce, děti tu chodí do školy i na hřiště," vyjadřuje své obavy Hana Pospíšilová ze sdružení Zdravé Kyje. Po zamýšlené opravě se podle ní Broumarská stane novou výpadovkou.

"Protesty sdružení chápu," říká starosta Froněk. "Na stavbu Vysočanské radiály dalších sedm nebo osm let ale čekat nemůžeme," dodává.

MF DNES , Markéta Bělíková

Ke stažení: Obrázek, 17 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011