Hlavní menu:

24.05.2012, autor: aktuálně.cz, kategorie: Metropolitní plán

Územní plán Prahy se odkládá, ministerstvo má výhrady

Územní plán Prahy se odkládá, ministerstvo má výhrady

Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezastavili dosavadní přípravy nového územního plánu a neschválili ani přípravy takzvaného metropolitního plánu.

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž podle náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) poslalo magistrátu dopis, ve kterém ho upozorňuje, že si není jisté správností postupu, který magistrát zvolil.

Pochybnosti panují o tom, zda je právně v pořádku ukončení dosavadních příprav. Koalice kvůli tomu na téměř dvě hodiny přerušila jednání a nakonec bod z programu stáhla.

"Plánu samotnému ministerstvo nevytklo nic, přišel politický názor. Ten názor zněl - laicky řečeno - nezdá se nám to," uvedl pro Aktuálně.cz Hudeček, který má přípravu plánu na starosti.

Magistrát má podle Hudečka k dispozici právní posudky, podle kterých je postup v pořádku. Přesto bylo projednání dalšího osudu územního plánu odloženo. Koalice nyní pošle na ministerstvo dopis, zda je vše právně v pořádku.

"Svolá se mimořádné zastupitelstvo na čtvrtek 7. června, mezitím se to bude řešit," uvedla radní Aleksandra Udženija (TOP 09).

"Obsah toho dopisu je tak vyděsil, že se to rozhodli dnes neschvalovat," okomentoval situaci zastupitel Petr Hulinský (ČSSD).

Ukončení dosavadních příprav plánu se chystá od ledna letošního roku, záměr má ale řadu odpůrců. Výhrady k němu má opozice, ale i část ODS. Zastupitelstvo odmítlo Hudečkův záměr schválit už podruhé, před měsícem právě kvůli odporu některých občanských demokratů.

Nejčastější výhradou opozice je, že ukončení dosavadních prací je kolosální plýtvání peněz. Jen zpracování dvou tisícovek změn už Prahu stálo 140 milionů. Dalších dvacet spolkne výzkum, který si v souvislosti s přípravou nového plánu nechává magistrát zpracovat.

Podle Hudečka ale budou všechny použitelné údaje převedeny do nového plánu. Další výtkou je, že příprava plánu se jen obtížně stihne do stanoveného termínu. Současný plán totiž končí v roce 2015.

Výhrady má i Praha 1. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se větší měřítko možná hodí pro okrajové městské části, ve složitých podmínkách centrální městské části ale nemůže obstát.

Nový metropolitní plán bude mít měřítko 1:25000, současný plán přitom rozpracovává území hlavního města do měřítka 1:10000. Dopodrobna bude řešit jen problémové oblasti, nikoli už stabilizovaná území.

Dokument také stanoví maximální zátěž území. Hudeček si od toho slibuje zjednodušení plánu a také jeho větší transparentnost a odolnost vůči korupci. Cílem plánu je snížit počet projednávaných změn, omezit rozrůstání města do šířky a ochránit dosud nezastavěná území.

Zdroj: aktuálně.cz, 24.5.2012

http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=746130

» Přejít na článek Územní plán Prahy se odkládá, ministerstvo má výhrady na webu http://aktualne.centrum.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011