Hlavní menu:

24.01.2012, autor: 24.1.2012 Novinky.cz, kategorie: Zajímavosti z tisku

V H. Počernicích se přes noc urodil druhý starosta, do rána chce mít vyklizenou kancelář

V H. Počernicích se přes noc urodil druhý starosta, do rána chce mít vyklizenou kancelář

Ojedinělý palácový převrat se odehrál takřka přes noc v patnáctitisícové pražské městské části Horní Počernice. Výsledkem je, že ke starostenskému křeslu se teď hlásí hned dva starostové. Jen letos se tam přitom bude rozhodovat o investicích za devadesát miliónů korun.

Jedním ze soupeřů je starostka Hana Moravcová (bezpartijní) vzešlá z voleb a druhým bývalý starosta Ivan Liška (dříve ODS, nyní Nezávislé Horní Počernice), který na trůnu neochvějného vládce Horních Počernic seděl před tím bez přestávky už dvacet let.

Podobný převrat, kdy obec měla dva starosty, zažila před časem Praha 5, ale jinak se jedná o značně neobvyklou situaci. K těmto stavům došlo sice v několika obcích, ale těsně po volbách, ne v průběhu funkčního období.

V pondělí podvečer starostka Moravcová zrušila plánované zasedání zastupitelstva s odůvodněním, že se hodně členů omluvilo; bývalý starosta Liška však v tichosti a podle svědků i v pološeru zasedání zastupitelstva inicioval v místní Sokolovně, za podpory třinácti zastupitelů z celkového počtu dvaceti pěti.

Na barvě a slibech voličům nezáleží

Představitelé zdejší ČSSD pod slibem toho, že získají post místostarosty, a za podpory komunistů, otevřeně přeběhli z koalice k bývalému starostovi za ODS Liškovi, jenž dnes získal podporu především místních podnikatelů, s nimiž poslední dva měsíce vedl intenzivní zákulisní jednání.

Těm se nelíbí snahy starostky Moravcové a jejího místostarosty Petra Heriana, kteří jim šlapou na paty mimo jiné tím, že hodlají nekompromisně regulovat herny a neprodlužovat jim dále povolení či mají požadavky na místní developery, aby u větších investic odváděli část z nich také na veřejně prospěšné stavby a akce v okolí svých stavebních projektů.

Liška dokonce získal zatím neochvějnou podporu i svého dávného oponenta a dřívějšího letitého místostarosty starosty Tomáše Kádnera (ODS), který se po pondělním hlasování opět označuje za místostarostu.

Třináct střelců s podporou přeběhlíka z ČSSD převzalo otěže

„Zvolili si jednoho z členů zastupitelstva, který zahájil jednání a pak odvolali všechny členy současné rady, vždy počtem 13 hlasů a zvolili opět 13 hlasy staronové vedení radnice,“ řekl k tomu současný místostarosta Petr Herian.

Rozhodující byl hlas zastupitele Viléma Čápa, sociálně demokratického přeběhlíka z koalice k opozičnímu uskupení kolem Lišky.

„V úterý odpoledne přišel pan Liška do úřadu s tím, že mu máme do středy do 14 hodin vyklidit kanceláře starosty, a ukázal nám zápis z jednání zastupitelstva. Jenže to může svolávat pouze starostka, takže ve středu čekám na stanovisko magistrátu hl. města Prahy a opíráme se o právní výklad toho, že tento zápis je neplatný,“ sdělila Právu tajemnice obecního úřadu Horních Počernic Kateřina Lusková.

Z bleskového stěhování, které Liška v úterý vyžadoval, ale nejspíš sejde.

„Zastupitelstvo svolává i ruší starosta. Zruší-li starosta zasedání zastupitelstva před jeho zahájením a někteří členové se přesto sejdou, jedná se pouze o jejich neformální setkání. Pokud na něm přijmou usnesení, jedná se o usnesení nicotná, bez právní relevance, tedy z právního hlediska neexistující. Jsou nevynutitelná,“ napsal k tomu právník Jan Mates.

Moravcová tak nejspíš svolá řádné zastupitelstvo, kde se rozhodne, zda obec povede stará garnitura nebo nové tváře, aniž se někdo zeptá na názor voličů.

Zdroj: 24.1.2012 Novinky.cz

http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=257144&sznu=iD7L7tNlKhTUy0Bj

--------------------------------------

Prohlášení starostky a Rady MČ Praha 20 k současné politické situaci v naší městské části

http://www.pocernice.cz/files/2012/01/KUMC/prohlaseni.PDF

» Přejít na článek V H. Počernicích se přes noc urodil druhý starosta, do rána chce mít vyklizenou kancelář na webu http://m.novinky.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011