Hlavní menu:

14.09.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Velká cyklojízda vytlačí auta z Prahy

Pouliční festival Zažít město jinak oživí různorodou zábavou některé pražské ulice a vyvrcholí hromadnou cyklojízdou.

Koncerty, výstavy, debaty, kratochvíle pro děti, teenagery i dospělé, překvapení, workshopy, divadla, programy pro seniory...

To všechno a ještě mnohem více si budou moci obyvatele metropole vychutnat na šestém ročníku Pouličního festivalu Zažít město jinak 2011, plánovaném na sobotu 24. září. Jeho vyvrcholením pak bude velkolepá cyklojízda pro pět tisíc účastníků napříč rovinatým centrem. Ta má současně podtrhnout tradiční záměr organizátorů akce, a to ukázat, jak podmanivě mohou působit některé dopravně vytížené tepny města bez automobilového provozu.

Festival jde totiž na vrub členům občanského sdružení Automat, kteří během prvního ročníků před pěti lety docílili za tímto účelem i plného uzavření Smetanova nábřeží, a vyhradili jej pouze pěším a řadě zábavných i kulturních atrakcí.

Poznej svého souseda

Letošní ročník se pro změnu nese v duchu tzv. sousedských slavností. „Nechceme za každou cenu organizovat jen kulturu. Spíše máme v úmyslu vybídnout lidi, kteří třeba společně žijí v jedné ulici, aby kreativně využili příležitosti, kdy jejich okolí nebudou na jeden den plné aut, a bavili se sami,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Jakub Hradílek.

Také proto letos festival velkoryse pokryje velkou část pražského centra od Vršovic po Smíchov. Jeho srdcem, nicméně budou Vinohrady v oblasti ulic Americké, Rumunské a Záhřebské.

Od exotiky po skauting

Návštěvníkům se nabídne například módní zóna se stánky mladých nekonvenčních návrhářů, stejně tak ale středomořský a balkánský svět odvozený od řady místních restaurací, až po zajímavosti z oblasti latinskoamerické exotiky.

Organizace právě na Vinohradech se totiž ujali místní obyvatelé ve spolupráci s majiteli mexické restaurace v Americké ulici.

Vinohrady budou mít pro každého něco. Vystoupí zde spousta skvělých pouličních umělců, živých kapel i DJs. Pro děti je připravena řada aktivit od malování a výroby odznáčků až po skauting. Dospělí si zase mohou vyzkoušet sítotisk. Partner festivalu mobilní operátor, pak osadí vybrané zóny houpacími sítěmi a solárními dobíječkami.

Vstřícný starosta? Realita

Třebaže na městskou část Prahy 2 to bude organizační nápor, její starosta Jiří Paluska je naopak jedním z těch, kteří pořadatele naopak jen podpořili:

„Naše část města patří k těm, které jsou dopravou zatíženy vůbec nejvíce. Vyřešit ji ke spokojenosti lidí, jenž zde žijí, považují skoro za otázku života a smrti. Takže je to pro nás obrovsky vděčná alternativa ukázat, že to nějak jde. Proto také organizátory podporujeme a jsme rádi, že tak můžeme učinit,“ uvedl.

Akce pro „pražský venkov“

Jak už bylo řečeno, zkrátka však nepřijdou ani obyvatelé v jiných koutech Prahy.

Pouliční slavnost nemine také dvě unikátní domkářské osady, které si v samém srdci města uchovali až lidové kouzlo. Břevnovská Tejnka nabídne bohatý program pro děti včetně divadla herečky Anny Polívkové a na Buďánkách a Kavalírce chystají tamní Sdružení za záchranu parku kavalírka a Iniciativa za záchranu Buďánek piknik a koncert hudebníků z iniciativy Buskerville.

Stranou nezůstane ani Žižkov, kde proběhnou například ukázky veřejných kol Homeport a lidé se budou moci seznámit také s ukázky návrhů architektů na řešení okolí vítkovské cyklostezky.

Podpora Spojeného království

O tom, že festival dorostl do respektu hodné podoby navíc svědčí i skutečnost, že jeho oficiálního vyhlášení se zúčastnila i britská velvyslankyně v ČR Sian McLeodová a podpořila zejména chystanou cyklojízdu:

„V Londýně se brzy uskuteční olympiáda, která je největší dopravní výzvou v historii mojí země. A cílem pořadatelů je, aby většina návštěvníků používala veřejnou dopravu, nebo právě kolo.

Každý den se přesvědčujeme, jak je čisté životní prostředí pro velkoměsto důležité, a asi není náhoda, že jak já, tak i náš premiér či londýnský starosta používáme kolo velmi často. Pokud bych tu byla, osobně se zúčastním.“

Zdroj: Pražský deník 14.9.2011

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/prahu-cekaji-dva-vikendy-bez-aut20110913.html

» Přejít na článek Velká cyklojízda vytlačí auta z Prahy na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011