Hlavní menu:

12.05.2011, autor: Pražská deník 3.5.2011, kategorie: Tipy na výlet

Vlakem nejrychleji po Praze? Třeba z Kyjí na Smíchov ano

Metro, autobusy, tramvaje. To jsou tři části městské hromadné dopravy v Praze. Dnes už to ale není tak úplně pravda. Právoplatným členem MHD by totiž měly být, a pro desítky tisíc cestujících také jsou, vlaky.

Dokazuje to určitě rychlost, kterou se lze příměstskými vlakovými linkami (Esko) po hlavním městě a okolí přesunovat. A stále kratší, alespoň kolik dovolí grafikon a počty kolejí, jsou také intervaly oblíbeného Eska.

Společnost Ropid, která organizuje pražskou integrovanou dopravu, připravila čtyřdílný seriál o nejrychlejším cestování vlakem po Praze. Deník tyto tipy přináší také svým čtenářům a ve zhruba týdenních intervalech představí všechny čtyři díly.

Dnes je to 1. díl: Holešovice, Libeň, Kyje.

Z Libně do Holešovic za 7 minut. „Vlaková linka S41 nabízí bezkonkurenčně nejrychlejší spojení mezi Prahou 6, 7, 8 a 9. Každou půlhodinu

v špičkách všedních dnů a každou hodinu v ostatních obdobích se můžete svézt rychlým vlakem nejen z Holešovic do Libně, ale i třeba do Bubenče, Sedlce či Roztok u Prahy,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí Ropidu.

Pro ty, kteří potřebují jet vlakem dál směrem na Klánovice nebo Kolín, je tu pohodlný přestup v Libni mezi linkami S41 a S1.

Z Kyjí na Smíchov za 25 minut. Ve špičkách pracovních dnů jezdí vlaky každou půlhodinu mezi Berounem, Prahou a Úvaly pod označením S7.

Po počátečních problémech způsobených extrémní zimou se podařilo dopravu zlepšit a nyní již jezdí vlaky bez větších potíží.

Ranní vlaky již po třech měsících provozu vozí v novém úseku ve směru do centra průměrně 150 cestujících.

U kyjského nádraží pak navazuje midibusová linka 296, která rozváží cestující například na Černý Most, do Horních i Dolních Počernic nebo do Štěrbohol.

Do Posázaví z Prahy 6 a 7. „Nově nabízíme Pražanům i víkendový provoz s prodloužením do Hostivaře. Vlaky linky S41 jezdí o víkendech každou hodinu z Roztok u Prahy přes Bubeneč, Holešovice a Libeň do Hostivaře, kde je vytvořena návaznost na vlaky ve směru Říčany a Strančice. V Libni jsou pak vytvořeny návaznosti na rychlíky ve směru Kolín,“ doplnil Drápal.

Pro výletníky je tu pak příležitost zkrátit si cestu přes Prahu vlakem a ještě zažít neobvyklou projížďku po málo známých pražských tratích. Například z Holešovic do Hostivaře to vlakem trvá pouhých 19 minut.

Pomocí linky S41 se tedy dá jet na výlet nejen z oblasti Prahy 6, 7 a 8 do Posázaví nebo Ladova kraje, ale obyvatelé Prahy 10 mohou použít rychlého spojení linkou S41 k návštěvě trojské ZOO, Botanické zahrady nebo třeba největšího pražského parku – Stromovky.

» Přejít na článek Vlakem nejrychleji po Praze? Třeba z Kyjí na Smíchov ano na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011