Hlavní menu:

09.12.2011, autor: iDnes Adéla Paclíková , kategorie: Vysočanská radiála

Vysočanská radiála zkrátila kolony, pomohla zejména na Černém Mostě

Vysočanská radiála byla otevřena před dvanácti dny. A místní už pozorují rozdíly. Po široké silnici spojující mladoboleslavskou R10 a Kbelskou ulici jezdí čím dál více aut. Zrychlila se také městská hromadná doprava, kolony aut se zkrátily

"Řidiči si na novou silnici stále ještě zvykají. Je ale vidět, že trénují nové trasy. Třeba směrem na Prahu 11 zkouší jet po radiále a pak dolů, zatímco dříve jezdili po Průmyslové," popsal chování řidičů dispečer Ústředního automotoklubu Milan Funk.

Mnozí šoféři kamionů však podle něj stále jezdí stejnou trasou, na jakou byli zvyklí ještě před otevřením nové silnice.

Na Kbelské ulici, která byla zpravidla (hlavně ve špičkách) ucpaná kolonami, už ale lidé pozorují mírné zlepšení.

"Když jedu z Kbel směrem na Prosek, byla jsem zvyklá, že už od oblasti Nového Proseka stála na Kbelské kolona až ke křižovatce s Kolbenovou ulicí. Teď tudy auta projedou, a to je hlavní, že nestojí," řekla řidička z Kbel Martina Semeráková.

Méně aut na silnicích netěší jen řidiče, ale také cestující veřejnou dopravou. Autobusy totiž netrčí v kolonách s ostatními auty. "Pozorujeme zlepšení například v Chlumecké ulici. Dojezd autobusů na Černý Most se opravdu vylepšuje," zhodnotil provoz Pavel Procházka, šéf společnosti Ropid, která v Praze organizuje městskou dopravu.

Radiála má jednu vadu - prudké zatáčky na koncích

Významná spojka na severovýchodě metropole má také své chyby. Kromě prudké zatáčky na nájezdu na Kbelskou ulici, která je podle odborníků rizikovým místem, tu jsou i drobnosti.

"V připojovacím pruhu na Kbelskou stojí kontejner s posypovým materiálem, na který jsme v bezpečnostním auditu pro radiálu upozorňovali. Neodstranili ho. Viděl jsem, že je nabouraný, takže do něj ve tmě zřejmě někdo narazil," řekl Jiří Landa ze společnosti Cityplan, která se zabývá bezpečností provozu.

Nedostatek prý magistrát odstraní. "Vyřešíme to tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost provozu," řekl šéf odboru dopravy Jan Heroudek.

Zdroj: Adéla Paclíková iDnes 9.12.2011

http://praha.idnes.cz/vysocanska-radiala-zkratila-kolony-pomohla-zejmena-na-cernem-moste-1p3-/praha-zpravy.aspx?c=A111209_1698647_praha-zpravy_ab

» Přejít na článek Vysočanská radiála zkrátila kolony, pomohla zejména na Černém Mostě na webu http://praha.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011