Hlavní menu:

17.02.2011, autor: Pražský deník 17.2.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Z dětského domova do bytu, kde žijí jako velká rodina

Dalších dvanáct dětí se připravuje na život dospělých na Černém Mostě. Ne, ne, nehádáme se. Žije se nám tady spolu moc dobře,“ shodují se Karolína, Nikola a Romana. Tyto tři mladé dívky tvoří polovinu rodiny žijící v bytě na sídlišti Černý Most nedaleko Rajské zahrady. Jsou tu s nimi ještě další tři chlapci.

Není to totiž jen tak obyčejná rodina, ale v tomto bytě už skoro měsíc žije šest dětí z dětského domova. Dohlíží na ně samozřejmě vychovatel, v tomto případě „strejda“ nebo „teta“.

Že je to zvláštní, aby děti z dětských domovů žily v bytech? Právě naopak, Deník se včera přesvědčil, že se jedná o mimořádný projekt, který komunitní život nahrazuje v podstatě klasickým rodinným životem se všemi povinnostmi, jako jsou nakupování, mytí nádobí, praní prádla či úklid.

Vaření, uklízení i praní prádla

„Když přijdeme ze školy, většinou si nejdříve uděláme úkoly do školy a pak pokračujeme. Každý podle měsíčního rozpisu ví, co má dělat. Někdo vaří, někdo uklízí a tak. Samozřejmě nám také pomáhá náš vychovatel,“ pokračují dívky ve vyprávění.

Bydlení mají krásné, z útulného a čistého bytu je cítit dobrá nálada. V pokojích bydlí po dvou, z šesti jsou dva sourozenecké páry a ve třetím pokoji jsou dvě dívky.

Vychází spolu dobře

I přesto, že jsou mezi dětmi věkové rozdíly, tak prý nikdo nikomu neporoučí. „Skutečně spolu vychází velmi dobře, to musím potvrdit a pracuje se s nimi mnohem lépe, než kdyby byly ve velké komunitě dětského domova,“ potvrdil „strejda“ Josef Halama, který se v rodině střídá s dalšími třemi vychovateli.

Stejnou dobu žije v podobném bytě nedaleko dalších šest dětí. Oba poskytlo hlavní město a na jejich vybavení uvolnilo šest set tisíc korun. Akce je součástí koncepce péče o ohrožené děti. Nejedná se o první byty, v několika dalších už žijí děti zhruba rok.

„Naším cílem je co nejvíce dětem z dětských domovů přiblížit běžný rodinný život, a tak je co nejlépe připravit, aby byly v dospělosti samostatné. Pochopitelně i děti v dětských domovech, které zřizuje Praha, už žijí v takzvaných rodinných skupinách. Výhoda bytů je však obrovská. Děti se ocitají v běžné zástavbě, jsou vystaveny každodenní komunikaci s lidmi ze svého okolí a stávají se jeho součástí,“ vysvětlil náměstek primátora Antonín Weinert (ČSSD).

Letos se chystá Praha předat dětským domovům ještě čtyři malometrážní „startovací“ byty pro zletilé klienty.

Dva nové rodinné byty pro děti

První velkometrážní byt se nachází na Černém Mostě. Jeho velikost je 104,57 m2, má tři pokoje pro děti, obývací pokoj, kuchyň, předsíň, dvě WC, koupelnu, balkón a sklep. Kapacita je 6 dětí, které jsou ve věku 12, 13, 14, 16, 16 a 17 let. Celkem 3 dívky a 3 chlapci. Ve směnách se u nich střídají 4 pedagogičtí pracovníci. Rodinná skupina si musí sama nakoupit, uvařit, vyžehlit, uklidit apod.

Druhý velkometrážní byt se nachází také na Černém. Velikost je 107,61 m2. Má tři pokoje, obývák, kuchyň, předsíň, dvě koupelny, dvě WC, lodžii, komoru a sklep. Byt je určený pro 3 dívky a 3 chlapce ve věku 5, 8, 12, 13, 14 a 17 let. Systém služeb je stejný.

» Přejít na článek Z dětského domova do bytu, kde žijí jako velká rodina na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011