Hlavní menu:

20.10.2009, autor: Pražský deník 24.10.2009, kategorie: Zajímavosti z tisku

Z vestibulů metra zmizí hazard

Dopravní podnik musí do konce roku vypovědět smlouvy provozovatelům výherních automatů. Magistrát začala bojovat s hazardem. Konec éry hazardu v metru, hlásí město. V jeho vestibulech nesmí být ani jeden výherní automat.

Pražský dopravní podnik tak přijde o jeden ze svých příjmů. Do konce roku totiž musí vypovědět smlouvu všem nájemníkům, kteří v pronajatých prostorách v metru provozují výherní hrací přístroje. Jedná se o dvacítku provozovatelů.

„Je neuvěřitelné, že se tady snažíme snížit počty výherních přístrojů už dva roky a pražský dopravní podnik vydá za posledních 12 měsíců hned šest nových povolení na provozování automatů. Generální ředitel Martin Dvořák má čas do konce roku na to, aby vypověděl smlouvy se všemi provozovnami,“ potvrdil na čtvrtečním jednání zastupitelstva první náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Ten jednání dopravního podniku (DP) dokonce označil za podvod vůči městu.

Hazard z metra zmizí

Na jednání byl přítomen i generální ředitel DP. „Tento pokyn už jsem dostal od rady, takže na tom pracujeme. U těch nově uzavřených smluv nebude výpověď žádný problém. Vše už samozřejmě řešíme. Mohu potvrdit, že do konce roku všechny smlouvy vypovíme,“ konstatoval Martin Dvořák.

Sám však velké zlobě náměstka Blažka příliš nerozuměl a nechtěl komentovat ani to, že měl údajně město podvést. „Faktem je, že z ekonomického pohledu to pro nás bude ztráta, ale ne nijak zásadní. Horší je to, že tyto prostory jdou v dnešní jen velmi těžko pronajmout, uvidíme,“ doplnil Dvořák.

Chtějí změnit zákon

Na zastupitelstvu byl pak ve čtvrtek schválen návrh na změnu zákona. Ten by umožnil městu omezovat provoz také u videoloterijních terminálů, což doposud není možné, o povolení totiž rozhoduje ministerstvo financí. I proto je Praha rájem hazardu, kde je zhruba 11 tisíc výherních přístrojů, když za poslední dva roky stoupl tento počet zhruba o tři tisíce právě díky terminálům.

„Chceme jediné, aby platila stejná omezující pravidla pro všechny typy výherních přístrojů. Pokud by byl náš návrh odsouhlasen, jsem přesvědčen, že by bylo možné zakázat 90 procent všech loterijních terminálů v Praze,“ sdělil Blažek.

Městské části bojují málo

Problémem je také to, že na jednu stranu se město snaží hazard omezit, ale na druhé straně mnohé městské části vydávají nová povolení na provoz automatů.

Když se podíváme na statistiky tak od Prahy 1 až po Prahu 15 se za posledních půl rok snížil počet výherních hracích přístrojů jen u čtyř městských částí. Kladně tak lze hodnotit v tomto případě Prahu 1 (o 6 méně přístrojů), Prahu 2 (-37), Prahu 5 (-187) a Prahu 9 (-73).

Na opačné straně pak vede Praha 8 (+139), Praha 10 (+74) či Praha 3 (+42).

„Tato čísla jsou opravdu alarmující. Doufám, že to nemá pouze ekonomický důvod a městské části s tím něco udělají,“ řekl Karel Březina, zastupitel hlavní města za ČSSD. Například v Praze 6 jsou připraveni zasáhnout. „A troufnu si říct, že budeme omezovat brutálně, ale nejdříve potřebujeme mít záruku, že automaty nenahradí terminály. I proto je změna zákona nutná,“ uzavřel starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS).

Zdroj:

Pražský deník 24.10.2009

» Přejít na článek Z vestibulů metra zmizí hazard na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011