Hlavní menu:

16.09.2009, autor: Pražský deník - 16.9.2009 , kategorie: Zajímavosti z tisku

Začíná Týden mobility. Ten magistrátní i ten alternativní

Nechte auta doma! Tak by se dal shrnout vzkaz akce, která se v metropoli koná již posedmé.


Od středy do 22. září se v Praze koná již posedmé Evropský týden mobility, s nímž je spojen také Evropský den bez aut. Ten připadá na tentokrát neděli.

Cílem letošního ročníku je pro magistrát rozšířit tradiční program na Smetanově nábřeží o sportovně zábavný den v areálu Freestyle Parku Modřany a prostřednictvím celodenní akce Cesta za pokladem zapojit do dne bez aut co nejvíc Pražanů.

Jednotlivé dny mají tradiční tematickou náplň: 16. září – Praha cyklistická a pěší, 17. září – Den dopravní výchovy, 18. září – Den informací o dopravě, 19. září – Den otevřených dveří dopravního podniku a setkání s Městskou policií ve Stromovce, 20. září – Evropský den bez aut a 21. září – Den Eska.


Zažít město jinak

V rámci Evropského dne bez aut se bude mimo jiné konat cyklojízda, kterou pořádá inciativa Auto*Mat. Ta připravila i další akce.

Už ve středu mohou cyklisté navštívit samoopravnu kol v Truhlářské ulici. Zde si budou moci lidé přijet nechat opravit své kolo a hlavně se naučit, jak se to dělá. S opravou zde zdarma pomohou zkušení technici. Auto*Mat a kolektiv bývalých squaterů z Vily Milada otevře dílnu ve středu v 17.30 hodin.

Hlavní program Týdne mobility čeká na Pražany v neděli. Již tradiční velká podzimní cyklojízda, které se v minulých ročnících zúčastnily tisíce účastníků, vyjede ve 14:00, tentokrát z Vinohrad.


Z Jugoslávské se stane pěší zóna

Auto*Mat totiž ve spolupráci s radnicí Prahy 2 připravili na nedělní odpoledne unikátní experiment. Od poledne do devatenácti hodin se jinak rušná Jugoslávská ulice změní na městské korzo.

„Chceme vyzkoušet, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravní zátěže.“ vysvětluje Michal Křivohlávek. „Když z ulice na jeden den zmizí automobily, zaplní se životem? Bude pak další den stejná jako dřív?“


Káva místo aut

Na místě parkujících i projíždějících aut vyroste v neděli v prostoru mezi náměstím Míru a I.P.Pavlova improvizovaná pódia, zahrádky kaváren a restaurací, stánky s nejrůznějším obsahem a programem. V ulicích bude probíhat autorské čtení známých spisovatelů, aktivity pro děti, žonglérský workshop i soutěže magazínu Čilichili. Hudebních stage vystoupí kapely Sporto, Sketa fotr, Byl pes, My name is Ann, djs Radia 1 a další.

„Nezajímají nás prodejci klobásek a trdelníků, ale to, jak na změněné prostředí ulice zareagují okolní podniky. Můžeme se těšit na sezónní bio výrobky, pohoštění v duchu fair trade, ochutnávky sýrů a pouliční kavárny,“ vysvětluje netradiční pojetí festivalu Jakub Hradilek, jeden z organizátorů akce.


Dvě souběžné akce

Organizátoři akce, která se v minulých ročnících konala pod křídly pražského magistrátu v centru na břehu Vltavy, souběžný program, který organizuje magitrát a kdy se uzavře celé Smetanovo nábřeží, vítá.

„Považujeme jej ale tak trošku za akci bez obsahu. Primátor Bém již v roce 2006 slíbil, že nábřeží bude patřit Pražanům alespoň některé víkendy v roce Nikdy svůj slib nesplnil. Není nám blízké udělat jednou v roce na nábřeží bombastickou akci. Je zajímavější dát tomu nějaký smysl, něco tím říct, dál s tou myšlenkou pracovat a Auto*Mat tohle dělá celý rok,'' komentuje magistrátní iniciativu Křivohlávek.


Program festivalu Zažít město jinak

neděle 20. září
  • Ulice Vinohrad se promění od 12 do 19 hodin v korzo
  • Cyklojízda s doprovodem Radia 1 startuje ve 14.00 z náměstí Míru
  • Yaxi Taxi módní přehlídka na kolech CityBikes.cz od 17.30 na náměstí Míru
  • Autorské čtení Petra Šabacha, Jáchyma Topola i Petry Hůlové
  • Díla a objekty mladých umělců galerie Start/Skutečnost v ulicích po celý den
  • Žonglérská škola De Facto Mimo, fair trade a netradiční občerstvení
  • Hudební stage: Sporto. Sketa fotr. Byl pes. My name is Ann, Radio 1 djs
  • Pouliční výtvarné dílny, workshopy, příjemné posezení na ulici

Podrobný program najdete ZDE.

http://www.auto-mat.cz/zazit-mesto-jinak-program/

Zdroj: Pražský deník 16.9.2009 http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/zacina-tyden-mobility20090916.html

» Přejít na článek Začíná Týden mobility. Ten magistrátní i ten alternativní na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011