Hlavní menu:

07.01.2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Záhada pražského okruhu. Auta hlučí jen někde

Při plánování okruhu kolem Prahy narazily úřady v Běchovicích a Suchdole na závažný problém: Stovky obyvatel by tam měly být vystaveny nadměrnému a zdraví škodlivému hluku od desítek tisíc aut.

Po pražskou hygienickou stanici to ovšem nebyla žádná zásadní překážka a na obou místech vyhlásila takzvané ochranné hlukové pásmo, kde se platné hygienické limity nemusí dodržovat.

Jenže pak se do případu vložilo ministerstvo zdravotnictví a ochranné hlukové pásmo v Běchovicích zrušilo s odůvodněním, že to odporuje právním předpisům. V případě Suchdola, který leží jen o pár kilometrů vedle, ovšem rozhodlo zcela opačně - hlukové pásmo ponechalo.

"Je to skutečně tak. Napsali nám, že to je v pořádku. Na tu stejnou věc jako v Suchdole, kde to zrušili," řekl Aktuálně.cz starosta Suchodla Petr Hejl, který dlouhodobě usiluje o to, aby dálniční okruh kolem Prahy neprotnul Suchdol, ale vedl dál na sever.

Ministerstvo svůj dvojí postup nevysvětlilo

Proč v jednom případě hlukové pásmo úředníci zrušili a ve druhém ho ponechali v platnosti, ministerstvo zdravotnictví nevysvětlilo. Na otázky Aktuálně.cz poslané mailem neodpovědělo a mluvčí resortu Vlastimil Sršeň několik dní nebral svůj mobilní telefon.

Podle nepotvrzených informací ovšem "případ Suchdol" ještě není zcela uzavřen a má se kvůli němu sejít speciální ministerská komise.

"Není přece možné na jedné křižovatce hlukové pásmo povolit a na druhé nepovolit," konstatoval suchdolský starosta Hejl. Dodal, že se inspiroval ze zkušenosti "případu Běchovice" a poslal další odvolání.

Hluk může okruh zdržet

Spor o hluková pásma může být pro stavbu dálničního okruhy okolo hlavního města poměrně zásadní.

Ministerstvo pro místní rozvoj v současnosti rozhoduje o tom, jestli potvrdí územní rozhodnutí, které vydal pražský magistrát a proti němuž se kvůli hluku odvolaly Běchovice i Suchdol.

Kvůli "hlukové kauze" nakonec může dokončení pražského okruhu nabrat několikaletý skluz. Běchovice i Suchdol chtějí navíc dosáhnout to, aby trasa obchvatu nakonec vedla jinudy

Suchdol plný decibelů

Kromě nové autostrády ohrožuje Suchdol zvýšeným hlukem plánovaná stavba nové ranveje v Ruzyni.

Z údajů ve zprávě o vyhodnocení vlivu nového územního plánu Prahy na udržitelný rozvoj si suchdolská radnice sestavila graf, který ukazuje, že v roce 2020 - po dokončení dálnice i nové přistávací a vzletové dráhy - by se na většině území měla zvýšit hluková zátěž na 55 až 60 decibelů.

Přibližně třetinu území v Suchdole má dokonce zatěžovat hluk, který překračuje 60 decibelů.

» Přejít na článek Záhada pražského okruhu. Auta hlučí jen někde na webu http://aktualne.centrum.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011