Hlavní menu:

17.09.2007, kategorie: Zámecký park v Hostavicích

Zahájeno správní řízení ke kácení dřevin v zámeckém parku v Hostavicích

Občanské sdružení KOK bylo vyzváno k účasti na správním řízení ve věci pokácení 134 ks listnatých dřevin (javor, dub, akát, jasan, lípa, vrba, bříza, třešeň, jírovec) a 18 ks jehličnatých dřevin (smrk, modřín, borovice, jalovec, cypříšek, zerav) na základě studie pěstební zásahy v zámeckém parku v Hostavicích - dendrologický průzkum na pozemku čís. pare. 145, k. ú. Hostavice, jehož vlastníkem je hl. m. Praha, svěřeno MČ Praha 14.

Odbor životního prostředí Úřadu městské části Praha 14 svolává na den 27. září 2007 (čtvrtek) v 9:00 hodin schůzku pozvaných na Úřadě MČ Praha 14 Bří Venclíků 1072, Praha 9, 3-patro, dveře č.308-9. KOK se bude účastnit tohoto správního řízení.

-----------------------------------------------------------------------

Ve starém jádru na místě usedlosti č.p. 9 byl vybudován objekt označovaný jako Hostavický zámeček. Ve třicátých letech 20. století patřil Hostavický zámeček ke Kolmanově velkostatku. V roce 1934 koupila Kolmanův velkostatek (všechny hospodářské budovy, zámek, park a pozemky) firma Tomáše Bati, který zde hodlal podnikat podle vlastního velkorysého projektu. Sám dal vypracovat regulační plán i zastavovací projekt a žádal o povolení parcelace podle vlastních propozic. Podal v nich obraz krásného zahradního města na pláni na Čihadlech s náměstím a spolkovým domem, kavárnou, klubovými místnostmi, lázněmi a tělocvičnou. Obytný soubor měly tvořit buďto dvojdomky, nebo domky ve skupinách, obklopené trávníky a položené do zahrad bez vysokých plotů. Samozřejmostí byla škola a obchodní centrum. V údolí Rokytky byl plánován sportovní stadion a tenisové dvorce. Stát dal ale tehdy na Čihadlech přednost vojenskému cvičišti a Baťa byl nucen od svého záměru ustoupit.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011