Hlavní menu:

28.02.2012, autor: Arnika, kategorie: Zajímavosti z tisku

Zástavba zeleně jde proti pravidlům města, potvrdil soud

Na desítkách míst Prahy bojují obyvatelé za záchranu parků či zelených ploch před komerční výstavbou. Jak se ukázalo, mají v ruce účinnou zbraň. Pokud se v dané kauze magistrát pokouší změnit územní plán, mohou se lidé obrátit na soud. A nejspíš vyhrají. Přesně to se stalo v lokalitě Na Vyhlídce v Košířích na území páté městské části. Magistrát prohrál soudní řízení o změnu územního plánu s tamními obyvateli. Změna zelené plochy ve stavební parcelu se tak nemůže uskutečnit. Podle verdiktu soudu je nahodilá zástavba zeleně nepřijatelná. Změny územního plánu přitom mohou vyvolat další soudní pře.

Zástavba zeleně jde proti pravidlům města, potvrdil soud„Rozsudek mne velmi potěšil. Ukázalo se, že v případě jasně spekulativních změn územního plánu mohou sousedé bránit své prostředí žalobou a soud se jich zastane. To se možná ještě bude hodit. Jen na Praze 5 víme o několika dalších územích, kde developerské a finanční skupiny žádají o přeměnu nezastavitelných přírodních ploch ve stavební parcely," říká zástupce občanů Prahy 5 František Gemperle. K ohroženým územím podle něj patří například tzv. Poštovka či park Šalamounka.

„Soud potvrdil, že město jednalo v rozporu s obecně stanovenými zásadami ochrany zeleně uvedenými v Zásadách územního rozvoje. Zároveň řádně nezdůvodnilo potřebu vymezení nové zastavitelné plochy," vysvětlil advokát Ondřej Tošner, který místní občany v soudním sporu zastupoval. Soudci zároveň zdůraznili, že záměr jde zcela mimo urbanistickou koncepci Prahy danou právě citovanými zásadami. Ty chrání celoměstský systém zeleně a jako prioritu územního plánování uvádějí také zvyšování podílu zeleně.

Podle sdružení Arnika je rozsudek významný i pro další pražské kauzy. „V Praze najdeme desítky míst, kde se investoři a developeři pokoušejí dosáhnout změny územního plánu a okrajovat zelené plochy. Stavět na zelené louce je totiž nejlevnější a domy obklopené stromy se lépe prodávají. Nový rozsudek dává obyvatelům naději a povzbuzení. Pokud si hrozícího nebezpečí všimnou včas a dají účelovou změnu územního plánu k soudu, pak mohou svůj park či zelenou plochu zachránit," řekl Martin Skalský z Arniky.

Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika nabízí pomoc i dalším občanům, společenstvím vlastníků bytů nebo občanským sdružením, které ohrožují spekulativní změny územního plánu. Ročně se na ně obrací desítky lidí z Prahy. Téma zástavby zeleně a nežádoucích změn územního plánu je přitom jedno z nejčastějších.

„Protože nový územní plán je v nedohlednu, budeme bohužel v nejbližších letech zřejmě svědky dalších pokusů o povolení komerční výstavby formou změn současné územní regulace. Koneckonců, magistrát stále projednává mnoho desítek změn zahájených na přání developerů ještě za dřívějšího vedení města," dodal Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Další informace:

Podrobnosti o případu: http://arnika.org/bytovy-dum-na-vyhlidce

Informace o vlně změn územního plánu 07 na webu magistrátu (jejich součástí byl i záměr Na Vyhlídce):
http://servis.praha-mesto.cz/uzplan/uzemni_plan_hmp/zmeny_07_uphmp_navrh/navrh/navrh/zmeny_07_navrh.htm

Dokumentace ke změně územního plánu Z 1207/07:
http://servis.praha-mesto.cz/uzplan/uzemni_plan_hmp/zmeny_07_uphmp_navrh/navrh/navrh/T/Z%201201-07_V.doc

Rozsudek Nejvyššího správního soudu, kterým byla zrušena změna územního plánu: http://arnika.org/soubory/dokumenty/mesta/kauzy/Na_Vyhlidce/rozsudek-Z-1201-07.pdf

Z odůvodnění rozsudku:

Změnou Z 1201/07 došlo k významnému – lhostejno zda lokálnímu – zásahu do systému zeleně. Je samozřejmé, že území – a právě území velkého města – se vyvíjí s nepopiratelnou dynamikou; není nezměnitelné a musí reagovat na potřeby občanů obce. Posuzovaná změna Z 1201/07 se týká pouze jednoho pozemku. Nejde tedy o koncepční urbanistické pojetí celé lokality, kterou by vyvolaly nové skutečnosti, nejde také o provádění zamýšleného rozvoje (ať intenzivního, ať extenzivního) městské části. V daném území není a nebyla plánována rozsáhlá oblast určená pro bydlení, aby uspokojila potřeby občanů (i ty by musely být řádně konkretizovány a doloženy), nejedná se stavbu občanské vybavenosti, ani o doplnění současného stavu. Předmětem změny Z 1201/07 je pouze jeden pozemek, na němž má být vybudován nový bytový dům „Na vyhlídce". V případě, že odpůrce považoval za nutné, aby stavba – zcela mimo celkovou koncepci zeleně uvedenou v zásadách územního rozvoje – byla postavena a z toho důvodu bylo nutné změnit nezastavitelné území na zastavitelné, měl tuto skutečnost pečlivě zdůvodnit. Odpůrce jednal v rozporu s obecně stanovenými zásadami uvedenými v zásadách územního rozvoje."

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011