Hlavní menu:

12.11.2010, autor: Pražský deník, kategorie: Zajímavosti z tisku

Zdeněk Tůma dal ČSSD nabídku, kterou lze jen těžko odmítnout

Pražská TOP 09 chce stůj co stůj zamezit magistrátnímu paktu občanských a sociálních demokratů, který by ji poslal do opozičních lavic. Proto zrušila exkluzivitu vyjednávání s ODS o pravicové vládě a v pátek předala návrh koaliční smlouvy sociálním demokratům. Ti si vzali čas na rozmyšlenou.

Výhodnější pro levici?

„Sociálním demokratům nabízíme pět křesel v radě, včetně místa prvního náměstka,“ upřesnil kandidát na primátora Zdeněk Tůma základní obrysy návrhu. Šest míst ve vedení města hodlá TOP 09 obsadit sama.

„Další obsah koaliční smlouvy jsme nediskutovali. Pouze jsme předali nabídku,“ vysvětlil aktuální stav námluv Tůma. Návrh je podle něj podobný tomu, který dostali občanští demokraté. Jde ale více do hloubky v oblasti sociální problematiky.

„Snažili jsme se o co nejširší průnik našich programů,“ ujistil Tůma. „V současné době vyjednáváme pouze s TOP 09. Občanští demokraté nás s dalším návrhem zatím neoslovili,“ komentoval včera Petr Hulinský. Právě kvůli zamýšlené velké koalici odešel z vyjednávacího týmu ČSSD kandidát na primátora Jiří Dientsbier ml. „Koalice s TOP 09 by byla přijatelná,“ nechal se už dříve slyšet Dientsbier.

Vstřícný krok TOP 09 směrem k ČSSD by ale mohl pohřbít jednání s občanskými demokraty. Předseda pražské organizace Boris Šťastný spatřuje novou nabídku TOP 09 jako podbízení se ČSSD.

„Sociální demokraté dostali výhodnější nabídku než my. Budeme na to muset reagovat. V opozici skončit nechceme,“ prohlásil v pátek Šťastný.

ODS by se k původní nabídce koalice s TOP 09 měla definitivně vyjádřit v pondělí.

Praha 4: Starostou bude opět Horálek

Krátce po setkání Tůmy s Hulinským oznámily vyjednávací týmy ODS a ČSSD dohodu o podobě nové vlády nad nejlidnatější městskou částí – Prahou 4. Post starosty tu velmi pravděpodobně obhájí Pavel Horálek (ODS). Jeho prvním zástupcem by pak měl být sociální demokrat. „Poměr v radě bude pět ku třem ve prospěch ODS,“ řekl Horálek. TOP 09, Strana zelených a KSČM zůstanou v opozici.

Strany se dohodly na snížení dosavadního počtu místostarostů z pěti na dva, ODS a ČSSD tak budou mít po jednom zástupci starosty.

V osmičlenné radě budou čtyři posty uvolněné, tedy placené. Ustavující zastupitelstvo, které potvrdí koaliční dohodu a zvolí jednotlivé radní, se sejde v úterý odpoledne.

Další dohody:

Praha 6 – ustavena koalice ODS a ČSSD, starostou byl zvolen Tomáš Chalupa (ODS). Koalice bude mít 29 ze 45 zastupitelů. Své zástupce má na radnici dále TOP 09, Strana zelených a KSČM. Zástupci starosty se stali Petr Ayeboua (ODS), Jan Záruba (ODS), Štěpán Stupčuk (ČSSD) a René Pekárek (ČSSD).

Praha 14 – ustavena koalice TOP 09, ČSSD a Strany zelených, dosud vládla ODS s KDU-ČSL, v opozici skončily ODS, KSČM a Věci veřejné. Starostou bude zřejmě Radek Vondra (TOP 09). Volby vyhrála TOP 09, ale získala stejný počet zastupitelů jako ODS. O obsazení rady rozhodne zastupitelstvo, jež se sejde v pondělí.

Praha 15 – ustavena koalice ODS, ČSSD a Nezávislých, starostou bude zřejmě Pavel Klega, dosavadní náměstek primátora. V osmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 20 hlasů. V radě bude mít ODS čtyři místa, ČSSD tři, v opozici zůstane TOP 09, která skončila ve volbách druhá.

» Přejít na článek Zdeněk Tůma dal ČSSD nabídku, kterou lze jen těžko odmítnout na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011