Hlavní menu:

13.07.2009, autor: Respekt 13.7.2009 , kategorie: Zajímavosti z tisku

Znič si své město

Strážci kulturního bohatství Země ukázali, že jejich varování je třeba brát vážně. Na svém posledním zasedání UNESCO před dvěma týdny vyškrtlo německé Drážďany ze seznamu světového dědictví. Stalo se tak kvůli jednomu necitlivě vyprojektovanému mostu přes Labe. Podobná ostuda hrozí i českému hlavnímu městu. A navzdory sebevědomým prohlášením místních politiků je to důležitější, než by se mohlo zdát.

Mosty by měly spojovat. Ovšem v saských Drážďanech plánovaný most přes Labe zatím jen rozděloval – městské politiky, občany, řidiče i architekty. A nakonec rozdělil i svazek světové organizace UNESCO a Drážďan. Slavné barokní město bylo za tvrdohlavé trvání na stavbě sporného mostu jako teprve druhé místo v dějinách vyškrtnuto ze seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Předtím se to stalo jen v přírodní rezervaci v Ománu.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal o Drážďanech, že se staly „rozmazlenou a samolibou“ metropolí a že vyhazov z elitní společnosti památek pro ně přinese bolestné, ale možná i poučné procitnutí. Drážďany se rozhodly postavit most, který má sice podle jeho příznivců pomáhat s řešením dopravních problémů, ale zároveň ignoruje názor UNESCO na to, jak se má město chovat k místním unikátním labským břehům. UNESCO vadila masivní konstrukce a mohutný tunel, do něhož by auta na jedné straně řeky vjížděla.

Menší, alternativní návrh mostu by světová organizace tolerovala; úřadující zemští a městští politici si však stáli za svým. Dali přednost řešení lokálních problémů před ochranou památky celosvětového významu a světu jako by vzkázali: Byli jsme tu i před UNESCO a nějaké jeho rozhodnutí přece naše město nezmění.

Čechům je tento spor až nebezpečně povědomí. Podobně přehlíží varování světové kulturní organizace už několik let i české hlavní město. Diskuse se týkají nejenom sporných výškových budov na Pankráci, ale především nejasných pravidel, která v Praze ohledně péče o památkovou rezervaci panují.



Zdroj: Respekt 13.7.2009

Blíže viz článek:

http://respekt.ihned.cz/index.php?p=R00000_print&article[id]=37748320

» Přejít na článek Znič si své město na webu http://respekt.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011