Hlavní menu:

17.05.2005, kategorie: Broumarská Sever - Jih

Ústní jednání spojené s místním šetřením "Obytný soubor Broumarská - sever +jih, Praha 14 - Kyje"

Dne 16.5.2006 proběhlo ústní jednání spojené s místním šetřením "Obytný soubor Broumarská - sever +jih, Praha 14 - Kyje". Občanské sdružení KOK podalo připomínky a námitky k navrhované stavbě. Připomínky a námitky podalo také občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí.
Zásadním problémem této stavby je, že obytný soubor je přeinvestovaný, veřejný prostor s totálně vytěženými pozemky, které jsou ve vlastnictví Hlavního města Praha a ve svěřené správě Městské části Praha 14. Jedná se o zábor centrálního městského, celospolečensky cenného pozemku, který by mohl být využit jiným, než komerčním způsobem na byty a komerční prostory. Mohly by to být, například celoměstsky atraktivní objekty nebo občansky atraktivní objekty na místní úrovní - sportovní vybavení s možností trávení volného času, kulturní a společenské vybavení, místo setkávání (centrum sídla), souvislá plocha zeleně v dostupné vzdálenosti pro občany apod.
S ohledem na místní podmínky, uprostřed navrhovaného obytného souboru vede Broumarská ulice, která je maximálně dopravně zatížená (téměř 20.000 vozidel v obou směrech za den), hluk v chráněném vnějším prostoru bytů přesahuje 60 dB/A/eq v denní době (06.00 - 22.00 hod) a o 50 dB/A/eq v noční době (22.00 - 06.00 hod). To znamená, že nejsou dodrženy zákonné hygienické limity a to i při využití všech opravných koeficientů (základní limit stanovený v zákoně je 50 dB/A/eq v denní době a 40 dB/A/eq v noci). Dále se jedná o narušení charakteru přírodního parku, charakteristiky místa a historického jádra Kyjí s farou a kostelem sv. Bartoloměje v Kyjích (národní kulturní památka). Mohutné objekty s plochou střechou nerespektují současné měřítko zástavby a vše se podřizuje komerčnímu zájmu zaměřenému na výstavbu bytů a komerčních ploch, kterým se stane tato plocha obchodním bulvárem se zcela potlačenou původní funkcí a posláním přírodního parku Klánovice - Čihadla a okrajem centra historické zástavby Kyjí.
Další informace o průběhu územního řízení naleznete v sekci Broumarská S-J.

Ke stažení: Broumarská S-J, 92 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011