Hlavní menu:

30.08.2012, autor: Časopis Čtrnáctka číslo 7-8/2012 (jam), kategorie: EKOSPOL - Kyje-Hutě

Radnice je na developery daleko přísnější

Radnice je na developery daleko přísnější

Postoj radnice k výstavbě v Praze 14 se razantně mění a zpřísňuje. Postaralo se o to nové vedení městské části v čele se starostou Radkem Vondrou, které chce do budoucna zamezit nekontrolovatelné bytové výstavbě, jež nebere ohled na potřeby budoucích nájemníků, ale také na potřeby stávajících obyvatel v lokalitě. Tak tomu přitom bylo ve většině případů z dob minulých.

Výsledkem zaváděných změn jsou třeba už nové podmínky pro realizaci projektu Panorama Kyje II, ve kterém bude muset investor věnovat mnohem větší prostředky do občanské vybavenosti.

„Městská část pod bývalým vedením umožnila zvýšení koeficientu zastavěnosti území, a tím podstatně zvýšila hodnotu projektu, a tak i zisk investora.

Při takovém postupu je ve světě a stále častěji i u nás běžné, že investor poskytne příslušné radnici příspěvek na občanskou vybavenost,“ říká starosta městské části Praha 14 Radek Vondra.

Z dokumentace, kterou má radnice k dispozici, přitom vyplývá, že i v době úředních procesů okolo povolování výstavby první etapy projektu Panorama Kyje tehdejší Rada městské části Praha 14 schválila návrhy smluv, podle kterých by developer, akciová společnost Ekospol, „ze svého“ investoval do občanské vybavenosti v lokalitě Na Hutích.

„Návrhy smluv byly sice tehdy Radou schváleny, ale nikdy k jejich podpisu nedošlo. Městská část tedy neobdržela nic,“ komentuje situaci před posledními volbami současný starosta Vondra.

V první etapě výstavby bytů Na Hutích přitom vzniklo podle informací Ekospolu na relativně malém území 221 bytů o ploše od dvaatřiceti do devadesáti plošných metrů. Celkem zde vyrostlo šest nových tří a čtyřpodlažních bytových domů. Domy ale byly vybudovány na „zelené louce“ a kromě malého podílu zeleně v jejich bezprostředním okolí tu dodnes chybí především parkovací místa. „Část původně veřejně přístupných parkovacích stání byla navíc dodatečně bez souhlasu stavebního úřadu rozparcelována a samostatně prodána,“ říká starosta Vondra s tím, že kritická situace s parkováním nemá ani v současnosti jednoznačné řešení.

NOVÉ VEDENÍ RADNICE PŘIŠLO S NOVÝM PŘÍSTUPEM K VÝSTAVBĚ

Při územním řízení pro další etapy projektu Panorama Kyje přišlo nové vedení městské části se zcela novým přístupem a s developerem začalo okamžitě jednat. V rámci svých pravomocí se snaží jednak o využití území tak, aby odpovídalo standardu rozumného bydlení, a také chce zajistit, aby investor, který významným způsobem mění tvář této části Prahy 14, přispěl v rámci výstavby i ke zlepšení lokality z pohledu ostatních obyvatel.

„Vzhledem k tomu, že investor získal už dříve podstatnou výhodu zvýšením koeficientů zastavěné plochy, chceme, aby přispěl na občanskou vybavenost v této lokalitě. Po téměř ročním náročném jednání vydala Rada městské části souhlasné stanovisko k výstavbě dalších etap projektu Panorama Kyje, a to v podobě, kdy množství zeleně i počet parkovacích míst je řádově větší než u první etapy,“ vysvětlil konkrétní výsledek jednání starosta Radek Vondra.

HŘIŠTĚ PRO DĚTI ZA 4 MILIONY

Investor se zároveň na základě jednání s radnicí Prahy 14 zavázal vybudovat v blízkosti „Panoramy“ dětské hřiště v hodnotě 4 milionů korun a následně přispět také na další občanskou vybavenost investicí ve výši 1,5 milionu korun. Městská část se naproti této nabídce zavázala v budoucnu převzít do své správy údržbu komunikací.

„Výsledek jednání je kompromisem mezi omezenými možnostmi, které jako obec máme, a právem investora stavět na svém pozemku cokoliv při dodržení zákonů a vyhlášek. Umíme si představit ještě řádově lepší dispoziční a provozní řešení. Nyní však bude na budoucích zájemcích o byty, zda si bydlení v této podobě pořídí,“ míní starosta Vondra.

Podle jeho slov je tento případ jedním z těch, kdy navýšení koeficientů a povolení stavby bez dostatečného počtu parkovacích míst nenávratně poškodily část území Prahy 14. „Ukazuje se, že při jednání lze dosáhnout podmínek výhodných nejen pro investora, ale také pro obyvatele naší městské části,“ dodal Radek Vondra.

Zdroj: Časopis Čtrnáctka číslo 7-8/2012 (jam)

http://www.praha14.cz/casopis14/2012/07/casopis14_07_08_2012.pdf


INVESTICE DO OBČANSKÉ VYBAVENOSTI V KYJÍCH JE Z NAŠÍ STRANY NEJVĚTŠÍ ZA POSLEDNÍCH 20 LET

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Na detaily projektu i přístupu akciové společnosti Ekospol ke stále více diskutovaným tématům, jako je sociální zodpovědnost velkých firem, ochrana životního prostředí a podobně, jsme se zeptali také generálního ředitele a předsedy představenstva Ekospol, a. s., RNDr. Evžena Korce, Csc.

SPOLEČNOST EKOSPOL BY MĚLA V RÁMCI PROJEKTU PANORAMA KYJE II POSTAVIT I DĚTSKÉ HŘIŠTĚ. MŮŽETE PROSÍM UPŘESNIT, KOLIK BUDE EKOSPOL DO OBČANSKÉ VYBAVENOSTI NA HUTÍCH INVESTOVAT?

Ano, je to tak. V rámci projektu Panorama Kyje postavíme dětské hřiště, jehož celkové investiční náklady dosáhnou 4 milionů Kč. Hřiště vyroste ve vzdálenosti zhruba 250 metrů jihozápadně od již stojící první etapy bytových domů, tedy tak, aby případný hluk ze hřiště nerušil obyvatele bytů. Další investice ve výši 1,5 milionu korun půjdou do další občanské vybavenosti dle požadavků městské části.

JE TENTO VSTŘÍCNÝ KROK VŮČI OBČANŮM PRAHY 14 DÍLEM KONKRÉTNÍ SITUACE, NEBO TAKTO SPOLEČNOST EKOSPOL POSTUPUJE I V JINÝCH LOKALITÁCH, KDE STAVÍ?

I v jiných lokalitách přispíváme na infrastrukturu a občanskou vybavenost daného místa, nicméně je pravda, že naše investice do občanské vybavenosti v Kyjích je svým objemem jednou z vůbec nejvyšších, které jsme za posledních 20 let v jediné lokalitě realizovali.

PRÁVĚ SE ROZBÍHÁ DRUHÁ ETAPA PROJEKTU PANORAMA KYJE, PLÁNUJETE I DALŠÍ

VÝSTAVBU V TÉTO LOKALITĚ NEBO JINDE V PRAZE 14?

V rámci Prahy 14 zatím rozvíjíme pouze lokalitu Panorama Kyje. Již dokončenou první etapu s 221 byty bychom rádi postupně doplňovali o další etapy po cca 90–100 bytech. Jedná se ale o plány na mnoho let dopředu.

(jam)

» Přejít na článek Radnice je na developery daleko přísnější na webu http://www.praha14.cz/.

Ke stažení: Panorama Kyje

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011