Hlavní menu:

20.06.2018, autor: KOK, kategorie: Metropolitní plán

Informační kontejner IPR Praha na Praze 14

V termínu od 20. 6. do 21. 6. 2018 bude u stanice metra Černý Most umístěn pojízdný informační kontejner IPR Praha, ve kterém budou pracovníci IPR Praha připraveni odpovídat na otázky místních obyvatel. Podle v současnosti platného harmonogramu budou k dispozici ve čtvrtek od 12 do 20 hodin a v pátek od 10 do 18 hodin (změna vyhrazena, aktuální informace naleznete vždy na plan.iprpraha.cz.

Metropolitní plán se řeší už od roku 2012. Také podáním připomínek a námitek vše nekončí a jejich vypořádání může trvat i několik let.
Nešťastné je zejména to, že takřka celá lhůta pro podávání připomínek k něčemu tak zásadnímu, jako Metropolitní plán = budoucí podoba města, běží o letních prázdninách, kdy občané tradičně odjíždějí na dovolené a Praha se prakticky vylidňuje a většina občanů má zcela jiné starosti.
Metropolitním plánu má řadu rizik. Například vymezuje zastavitelné plochy na území, kde je dnes zeleň. To může vést k jejímu zásadnímu úbytku. Požadavky na veřejnou vybavenost jsou nastíněny pouze obecně. Bez další konkretizace nedojde k jejich naplnění. V Metropolitním plánu chybí jasně stanovená pravidla, podle kterých se mají řídit stavební úřady.
Návrh Metropolitního plánu používá konstrukce a nástroje, které jsou zcela vzdálené tomu, jak je využíván současný územní plán.

Ke stažení: Popis lokalit Metropolitního plánu - Praha 14

Metropolitní plán je územní plán hlavního města Prahy. Územní plán určuje, jak se bude město v následujících deseti až dvaceti letech rozvíjet, kde se smí a nesmí stavět apod.
Metropolitní plán rozděluje území hlavního města na více než 700 lokalit, každá spadá do jednoho ze 13 typů zastavitelných území (mezi nimi je například historická část města, bloková struktura či průmyslové areály). Pokud má lokalita v plánu písmeno "Z", znamená to, že je zastavitelná. Případná nová zástavba však musí respektovat charakter lokality. Každá lokalita dále spadá do jednoho ze čtyř způsobů využití - obytný, rekreační, produkční nebo přírodní. Plán tak určuje, jaká činnost zde může a nemůže probíhat.
Výstavbu v jednotlivých lokalitách bude nově omezovat výšková regulace, která jasně určí, jaká bude maximální povolená výška budov. Ta vychází z výšky stávající zástavby.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011